Sosyoloji Okumaları

Reyyan Beyza BÜYÜKGÜMÜŞ

Farklı temalar sayesinde toplumsal meselelere birçok açıdan bakılabilecek, toplumsal değişimi analiz ederken tarihi, iktisadi, içtimai ve siyasi birçok etki tartışılacaktır.

  1. Metropol ve Toplum: Bu temada okunacak kitaplarla modern toplum ele alınacaktır. Modern toplum olmanın özellikleri sosyolojik açıdan tartışılacaktır. Bireyin içinde bulunduğu metropol yaşamının bireyi nasıl ve ne kadar etkilediği ele alınacaktır. Bu tema sayesinde bireyin, içinde yaşadığı topluma karşı farkındalığının arttırılması planlanmaktadır.
  2. Sosyolojik Düşünmek, Zygmunt Bauman, Ayrıntı Yayınları
  3. Katı Olan Herşey Buharlaşıyor, Marshall Bermann, İletişim Yayınları
  4. Modern Toplumda Çatışma, Georg Simmel, İletişim Yayınları
  5. Karakter Aşınması, Richard Sennett, Ayrıntı Yayınları
  6. Tarih ve Toplum: Bu temada Osmanlı tarihinin son dönemlerinde Cumhuriyet’in kuruluşu ve ardından yaşanan döneme ışık tutacak hatıratlar okunacaktır. Bu hatıratlar sayesinde geçmiş birkaç farklı gözden görülecektir. Siyaseten değişen dünyanın, toplum ve gündelik hayat üzerindeki etkileri, bakış açıları farklı birkaç aile tarihi üzerinden okunacaktır.
  7. Ali Ulvi Kurucu Hatıralar 1, M. Ertuğrul Düzdağ, Kaynak Yayınları
  8. Mor Salkımlı Ev, Halide Edib Adıvar, Can Yayınları,
  9. Bir Türk Ailesinin Öyküsü, İrfan Orga, Everest Yayınları
  10. Ek olarak: İstanbul, Orhan Pamuk okunabilir.
  11. Zihin ve Toplum: Bu dönemde, kurgu metinler olan ütopya ve distopyalar okunacaktır. Modern öncesi ve modern toplumlardaki iş bölümü, güç dengeleri, otorite, denetim, gözetim gibi konular tartışılacaktır. Bu konular tartışılırken gündelik hayattan örneklerle pekiştirilecek; gazete, telefon, televizyon ve sosyal medyanın toplumdaki etkileri distopyalar bağlamında tartışılacaktır.
  12. Ütopya, Thomas More, Kabalcı Yayınları
  13. Biz, Yevgeni Zamyatin, Ayrıntı Yayınları
  14. Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley, İthaki Yayınları
  15. Fahrenheit 451, Ray Bradbury, İthaki Yayınları